Sinterklaas in Cuzco - Reisverslag uit Cuzco, Peru van Annemarie - WaarBenJij.nu Sinterklaas in Cuzco - Reisverslag uit Cuzco, Peru van Annemarie - WaarBenJij.nu

Sinterklaas in Cuzco

Door: Annemarie

Blijf op de hoogte en volg Annemarie

14 November 2008 | Peru, Cuzco

Hij hoest, zucht en zijn ogen flitsen onophoudelijk heen en weer. De jongen naast me in het vliegtuig van Caracas naar Lima verstoort mijn nieuwe vliegritueel. Dat houdt in: mezelf gedragen als een doorgewinterde zakenreiziger. Ik blader met een verveelde blik het vliegmagazine door en probeer zo snel mogelijk in slaap te vallen. Ik duim dat mijn buurman geen vliegangst heeft en al mijn progressie in een klap verwoest. Maar de ware Jacopo, want zo heet -ie, blijkt een hele aardige Italiaanse student te zijn - zonder vliegangst. Hij spreekt geen Engels, maar wel vloeiend Spaans. We kletsen over Venezuela, Enrico Fabris, pasta en Victoria Beckham en binnen een mum van tijd landen we in Lima. Ik zoek een plek om de nacht door te brengen, bestel ergens thee en raak aan de praat met de ober. Als hij hoort dat ik nog een paar uur moet wachten, stuurt hij me zonder pardon naar een ander gedeelte van het restaurant. Hij legt een stapel tijdschriften en een glas water voor me neer en zegt dat zijn collega´s op me zullen letten. Ik verbaas me over zoveel gastvrijheid en bestudeer de laatste Peruaanse mode.

De volgende ochtend neem ik een binnenlandse vlucht naar Cuzco, een van de hoogste steden ter wereld en eens het centrum van het Incarijk. Vanuit het vliegtuig is het majestueuze Andesgebergte goed te zien. Hier word ik echt blij van. Ik ben er bijna! Dat er alweer niemand voor me klaarstaat op het vliegveld mag de pret niet drukken. Ik loop naar de balie en even later rijd ik met een taxi naar het hostel. In de buitenwijken van Cuzco lijkt het alsof de tijd heeft stilgestaan. Mannen en vrouwen trekken krakkemikkige houten karren voort en dragen traditionele kleding en hoeden. Mijn hostel ligt in het centrum en de kamer heeft een geweldig uitzicht over de stad. Via eeuwenoude, steile straatjes loop ik naar beneden om de stad te verkennen.

Terwijl ik aan het bedenken ben hoe ik straks in hemelsnaam boven moet komen, beland ik op het Plaza de las Armas. Twee kathedralen omringen het grote centrale plein met een fontein, bloemenperkjes en bankjes. De basisschool heeft pauze en voor ik het weet word ik aangeklampt door een schattig meisje. Ik koop een zelfgemaakt breiseltje en voel me Sinterklaas. Voor ik het weet volgt de tweede en vervolgens een hele horde verkopers. Massages, tours, poppen en schilderijen, wie over het plein loopt heeft geen seconde rust. Veel Peruanen zijn arm en dat is hier goed te merken. Er komt een jongetje naast me zitten met z´n lunchpakket: een klein broodje en een stuk fruit. Zijn kleren zitten vol vlekken en hij slaat geen acht op de vele kruimels. In tegenstelling tot zijn klasgenoten lijkt hij niet te kunnen lachen en bedelt hij niet om geld. Hij heeft alleen oog voor zijn eten. Ik maak een praatje met hem, maar tot overmaat van ramp zeg ik dat de sinaasappels in mijn land veel groter zijn. Ik kan mezelf wel voor m´n hoofd slaan en koop mijn schuldgevoel af met een muntje. Hij blijft de hele dag door mijn hoofd spoken.

Vlakbij Cuzco ligt het dorpje Pisac, bekend om de kleurrijke Incamarkt. Ik neem de bus en hobbel nog hoger het Andesgebergte in. Onderweg komen we lama´s tegen en werken Peruanen op het land. Op de markt is echt alles te koop, van halve kippen en cocabladeren tot truien van Alpacawol. Op de weg terug ruikt het hele busje naar gepofte mais en zelfgemaakte baksels. Vrouwen nemen de laatste roddels door en hun kinderen liggen op schoot te slapen.

Ik bestudeer mijn aankoop: een soort bandana om vet haar te verbergen. Want nog even en mijn bergschoenen kunnen uit de kast! Morgen begin ik aan de Salkantay Trek, een vijfdaagse trektocht naar de ´verloren´ Incastad Machupicchu. Ik moet het alleen mijn voeten nog vertellen...

• 14 November 2008 - 07:02

Wim En Sietske:

Fijn weer iets van je te horen. Het blijkt toch wel spannend,onze dochter in Verweggistan.Iedere ochtend gaat als eerste de computer aan en vandaag: hoera een bericht! En weer fantastisch geschreven.Je neemt ons op deze manier gewoon mee naar Peru. Wij wensen je voeten en jezelf heel veel succes en plezier op je trektocht.Pas goed op jezelf. En we kunnen haast niet wachten......

Liefs!

• 14 November 2008 - 07:43

Marinka:

Heeey Annemarie,

Super om weer je verhaal te lezen! Elke keer lijkt het alsof ik daar ook ben! Wordt helemaal mee gesleurd met je verhalen! Heel veel plezier met je trektocht en wens je voeten veel sterkte van mij ;-)

X

• 14 November 2008 - 07:48

Opa En Oma:

Leuk Annemarie je verslag en de foto's. Het lijkt wel of we mee op reis zijn, alleen de sores hebben we niet en dan niet te vergeten de leuke contacten ook niet. We hopen dat je reis door de Andes goed verloopt. Veel succes en plezier.Zijn nieuwsgierig naar je volgende bericht. Liefs

• 14 November 2008 - 09:16

Lisanne:

Heeey!

Wat klinkt het fantastisch zeg! Echt super leuk. En mooie foto's. Echt die traditionele kleding, leuk om het zo te zien. Die meisjes met die dieren, super schattig haha! Nou de komende dagen heel veel plezier en succes met de trektocht!

Liefs

• 14 November 2008 - 10:25

Gelske:

Hé Annemarie,

Caracas overleefd! Goed gedaan. En wat een goeie foto's zeg: prachtige kleurrijke mensen. Succes met de blaren. Je hebt toch wel Compeed bij je:-)?

• 14 November 2008 - 11:29

Alrik:

Hey superleuk allemaal !

Maar wie ben je nou tegen gekomen, Ruben van de Meer, Jeroen Koningsbrugge of ? ;)

Groetjes!

• 14 November 2008 - 11:29

Alrik:

Hey superleuk allemaal !

Groetjes!

• 14 November 2008 - 11:53

Afke:

Hee Annemarie!
    Leuk verhaal! je schrijft echt goed : )Wat is het daar mooi!
    Ben blij dat je caracas hebt overleefd, phieuw hahaha
    Ik liet net je fotos zien aan mn moeder. Ze vond je fotos zo mooi, dat ze bijna niet kon geloven dat jij daar echt was haha "hè, heeft annemarie zelf die fotos gemaakt???" Hahahaha
    Spannend dat je naar Macchupicchu gaat...wees voorzichtig in de bergen hè
    Geniet ervan!!!
    Liefs afke

• 14 November 2008 - 13:54

Mirjam:

Weer erg leuk geschreven en ook mooie foto´s. Heel veel plezier bij de trektocht en sterkte met je voeten.

Dikke tuut.

• 16 November 2008 - 12:25

Bep:

Annemarie, mooie foto's, al die kleuren daar wordt ik helemaal vrolijk van, wel een contrast met de armoede die je beschrijft, maar misschien zijn de kleuren ter compensatie? Wens je veel succes tijdens je tocht, met de kou en ijle lucht heb je dat wel nodig! Vast veel te genieten van de prachtige natuur en eeuwenoude cultuur en het jezelf tegenkomen. Liefs

• 16 November 2008 - 20:54

Elien:

Hoi Annemarie!

Je klinkt al als een ervaren wereldreizigster, haha (maar dat had ik ook niet anders verwacht!). Ik zou ook wel in Cuzco willen zijn als ik je verhalen lees :-) En de foto's lijken uit een reisgids te komen, zo mooi! Als het goed is, ben je nu op terktocht. Hopelijk heb je geen last van zuurstoftekort en dergelijke. Tot de volgende keer!

Groetjes van Elien

• 17 November 2008 - 21:51

Nadia:

Hé globetrotter!

Wat een avonturen! En je bent er nog maar een weekje, dat belooft heel wat voor de rest van je reis:) Geniet van je trektocht en ik kijk it naar je volgende bericht.
    Groetjes aan je voetjes;)

liefs

• 18 November 2008 - 15:55

Inge:

Hallo Annemarie, wat een avontuur, je verhaal is erg leuk, hoe is het weer en de temperatuur? Kan je goed slapen(ook belangrijk?) we horen het vast nog. Hartelijke groeten Inge

• 20 November 2008 - 14:16

Ineke:

Hallo Annemarie,

Wat een indrukken, geweldig! Je verwerkt ze heel goed in je verhalen en foto,s. Ik leef met je mee.
    p.s.
    Heb je al een uitgeverij benaderd voor publicatie?