Eilandhoppen op het Titicacameer
Door: Annemarie
Blijf op de hoogte en volg Annemarie
04 December 2008 | Bolivia, La Paz
Samen met Katie, een filmproducente uit LA die ik op de boot heb ontmoet, logeer ik bij een gastgezin. Moeder Epifania haalt ons op in de haven. Net als alle andere vrouwen op het eiland draagt ze een grote zwarte doek op het hoofd en een kleurrijke blouse en rok. Ze brengt ons naar haar kookhutje en serveert een late lunch: groenten, kaas en soep gemaakt van quinoa, een graansoort uit de Andes. Hier op het eiland eet iedereen vegetarisch; vlees en vis is er nauwelijks te krijgen. Als dank geef ik Epifania een grote zak rijst die ik op de markt in Puno heb gekocht. We ontmoeten de rest van de groep even later op het centrale plein en klimmen omhoog naar de 4.150 meter hoge Pachatata, Vader Aarde, waar een oude Incaruine staat. Vlak ernaast staat de Pachamama, Moeder Aarde, die nog hoger is. Volgens onze gids is dit een magische, magnetische plek en als we bij het ondergaan van de zon drie rondjes om de ruine lopen, mogen we een wens doen.
Na een fenomenale zonsondergang lopen we in het donker weer terug naar ons gastgezin. Als we het avondeten op hebben, hult Epifania ons in de traditionele Amantanikleding voor het feest van vanavond. Katie en ik proberen beleefd onze lach in te houden. De rok en blouse combineren prachtig met onze fleecejas, vieze broek en bergschoenen. Op weg naar het plein is Epifania nauwelijks bij te houden. In het donker struikelen wij over de losse stenen en de hoofddoek zakt constant af. Eenmaal aangekomen lachen we om de mannen die gehuld zijn in enorme poncho´s met puntmutsen. De panfluitist en gitarist arriveren en het feest kan beginnen. Hand in hand dansen we in lange slierten met de dorpsbewoners. Al snel verplaatsen we ons naar buiten, waar we om een knapperend vuurtje nog even doorgaan.
De volgende dag varen we al vroeg naar Taquile, het buureiland van Amantani. Via een steil, kronkelend pad lopen we in een paar uur naar het dorpsplein boven. Ook hier loopt iedereen in traditionele kleding. Vrijgezelle meisjes herken je bijvoorbeeld aan dunne in plaats van dikke kwasten aan de rokken, vrijgezelle jongens dragen de punt van hun muts naar links in plaats van naar rechts. We kijken wat rond op het eiland en lunchen in een restaurantje met een geweldig uitzicht over het Titicacameer. Dan lopen we weer naar beneden en varen terug naar Puno.
Met pijn in mijn hart neem ik afscheid van het mooie Peru en stap uit in het Boliviaanse grensplaatsje Copacabana, ook aan het Titicacameer. Ik ga lunchen in de centrale markthal. Honderden Bolivianen eten hier aan kleine tafeltjes wat de pot schaft. Het aanbod is bij elk kraampje hetzelfde, dus ik schuif aan bij de kokkin met het vriendelijkste gezicht. Links van me slurpt een oude vrouw met gouden tanden haar soep op. Rechts van me sorteert een klein meisje visgraten.
Ik wandel nog wat rond en koop een bootkaartje naar Isla del Sol, een Boliviaans eiland in het Titicacameer. De volgende ochtend vertrekt de boot. We meren aan in het noorden en wandelen via hoge heuveltoppen naar het zuiden. Het is heerlijk weer en de uitzichten zijn geweldig. Aan het eind van de dag keren we weer terug in Copacabana. Op straat staan overal kruiwagens met enorme bergen megapopcorn. Ik koop een zakje en begin dan aan de laatste klim van vandaag, naar een uitzichtpunt voor pelgrims dat hoog uittorent boven het stadje.
Voor ik de bus neem naar de hoofdstad La Paz heb ik nog even tijd om de dagelijkse autozegening te bekijken. Ik val van de ene verbazing in de andere. De auto´s positioneren zich in een rij voor de kerk en de eigenaars versieren ze met bloemenkransen. Vervolgens verschijnt de priester die de auto´s besprenkelt met heilig water. Na een kort gebed giet een oud vrouwtje een plakkerige vloeistof over de banden en het dak en strooit dan met confetti. Grondvuurwerk beeindigt de ceremonie.
Morgen begin ik een een nieuwe trek: de Choro, een tocht van de hoge bergen van de Cordillera Real naar het subtropische gebied Yungas. Daarna ga ik meteen door naar de Pampa´s. Witte schimmels zal ik er niet zien. Maar ach, krokodillen zijn toch ook leuk?!
04 December 2008 - 21:33
Alrik:
Je hebt maar een strak reisschema. Je verveelt je in iedergeval niet !
Veel plezier
Tip bij de Pampa's als je een rondvaart neemt val niet uit de boot :) -
04 December 2008 - 21:44
Lisanne:
Zo ervaren eilandhopper;) dus al in de traditionele kleding gehesen haha dat wil ik wel eens zien met de inderdaad zeer passende bergschoenen eronder:p Maar je wandelt wel wat af zeg..je loopt straks nóg sneller! Niemand kan je meer bijhouden ;) haha nou in ieder geval veel plezier en succes weer bij de volgende trek!
Liefs -
04 December 2008 - 21:46
Wim En Sietske:
Leuke ervaringen doe je daar op! Handig die kledingprotocollen: weet je gelijk waar je aan toe bent. En nu verder op pad. En nee, witte schimmels zul je daar niet tegenkomen: zijn en masse vertrokken naar Nederland. Misschien een krokodil als surpise??
Liefs en veel plezier! -
05 December 2008 - 00:15
Linda :
Hoi Globetrotter,
Dansen samen met dorpsbewoners moet een geweldige ervaring zijn geweest. Have the time of your life :-).
Liefs, Linda -
05 December 2008 - 07:45
Zoulika:
Hey Annemarietje van me,
Hoe is het met jou??
zo te lezen vermaak jij je wel daar in Peru!!
Hier in nederland is het echt winter!! dus geniet er nog lekker van!!
en take care!!
heel veel liefs,
Zoulika
05 December 2008 - 07:55
Marinka:
Super om je verhaal weer te lezen! Wat heb jij al veel leuke dingen beleefd en gezien. Geweldig!!
Liefs Marinka -
05 December 2008 - 08:14
Opa En Oma:
Hoi Annemarie. Wat een ervaringen doe jij op zeg. Geweldig! Blij dat het nog leuk is ook.Heb je ook een foto gemaakt in klederdracht? Smaakt het eten ook lekker daar of verlang je naar boerenkool met worst. Geniet maar fijn. Liefs van ons beiden. -
05 December 2008 - 08:24
Wanda:
Wauw...wat een mooi verhaal weer. Ik zie het helemaal voor me. Ik mis je hier wel hoor! xx -
07 December 2008 - 11:29
Mirjam:
Wat leuk dat je bij mensen thuis mag logeren.
Ik hoop dat je het in Bolivia net zo leuk zal hebben als in Peru.
08 December 2008 - 18:58
Elien:
Hoi Annemarie!
Iedereen wil graag foto's van die kleding en het feest zien :-) De autozegeningen vind ik tamelijk idioot. En waarom moet dat iedere dag :-)?
Groeten van Elien
08 December 2008 - 19:56
Alexandra:
Hi! Je laatste reisverhaal zit weer vol belevenissen. Ga zo door! Ben erg benieuwd naar alle foto's, volgens mij zit er aardig wat humor tussen hahaha!
Hier is het nog steeds koud, alleen nog wat sneeuw en winter is echt winter. Ik mail je binnenkort even!
Liefs, Alexandra -
10 December 2008 - 14:00
Ineke:
Hallo Annemarie,
Fijn dat je het zo na je zin hebt.Alweer heel wat avonturen verder.
Ooit heb ik een film (zwart wit)over de riet-eilanden in het Titicacameer gezien en vond het toen een interessante film van een hechte leefgemeenschap, misschien is het inmiddels ietsje geraffineerder?